Autun

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

Autun (een prachtige stad met ongeveer 18.000 inwoners ligt op 20 autominuten van Saint Nizier sur Arroux en is de bekendste stad in de directe omgeving van Auberge Fleurie) en bekend om zijn Romeinse opgravingen zoals het Amfitheather, de kathedraal Saint Lazare en de militaire academie. Het ligt in een heuvelachtig gebied met bossen aan de rivier de Arroux. Een aanrader is om deze stad met het toeristische treintje te verkennen. U komt dan langs alle bezienswaardigheden waar u dan later op uw gemak nog eens rustig kunt rond kijken. Autun kent ook een klein winkelgebied in het centrum en in het hoogseizoen zijn er op woensdag- en vrijdagochtend in het centrum bij het stadhuis grote weekmarkten. Op zich al een bezoek waard en vergeet u dan niet het marktgedeelte onder het stadhuis. Mogelijk treft u dan ook de Nederlandse kaasboer aan, onder de naam Fromagerie Champs Fleuris (zie ook http://www.fromageriechampsfleuris.com/).

Autun dankt zijn naam aan de Romeinse keizer Augustus die aan het begin van onze jaartelling op de plek van het huidige Autun de stad Augustodonum stichtte. Hij wilde in Gallië een stad stichten die de macht van Rome zou uitdrukken. Er zijn bepaalde banden met het Keltische Bibracte (museum Bibracte) maar het fijne weet men er (nog) niet van. In en rond Bibracte worden nog steeds opgravingen gedaan en misschien bevestigd dat wel het vermoeden dat de Kelten Bibracte hebben verlaten voor Autun.

Autun kreeg van keizer Augustus een aantal indrukwekkende gebouwen waarvan het Amfitheather in die tijd het grootste Romeinse theater was van de Romeinse wereld (20.000 zitplaatsen). Ook de tempel van Janus was meer dan indrukwekkend. Autun werd gesticht aan de weg tussen Marseille en de Kanaalkust oftewel tussen Lyon en Boulogne sur Mer en werd zowel voor de handel als in strategisch opzicht belangrijk.

De stadspoort Saint André werd gebouwd in de derde eeuw en in de negentiende eeuw van Arcade bogen voorzien.

In de twaalfde eeuw werd (in Romaanse stijl) de kathedraal Saint Lazaire gebouwd. Ook werden toendertijd veel herenhuizen neergezet wat vandaag de dag nog goed zichtbaar is. Het voorportaal wordt beschouwd als een van de meesterwerken van de Romaanse beeldhouwkunst. Het stelt het "Laatste Oordeel" voor en werd gemaakt door de beeldhouwer Gislebertus. In de kathedraal tref u allerlei informatiemateriaal (ook in het Nederlands) waarmee u de kathedraal zelf kunt verkennen.

In 1852 werd in de buurt van Autun het radioactief mineraal Autuniet ontdekt. Het bevat een hoog gehalte aan uranium en wordt gebruikt als uraniumerts.

In de Romeinse periode werd Autun Augustodonum genoemd en ieder jaar wordt onder die naam een grandioos klank- en lichtspel georganiseerd in het Romeinse Amfitheater. Ieder jaar wordt dit spektakel (spectacle) opgevoerd zo ook in 2013 op 24, 26, 27 en 31 juli en 2 en 3 augustus (zie www.augustodunum.org). Een aanrader en vanuit Auberge Fleurie prima te bezoeken. Op verzoek kunnen wij voor u de kaarten organiseren.

 

Uw adres: