Bibracte op de Mont Beuvray

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

 

 

 

 

Vooraanzicht museum Bibracte 

Beroemd is het museum Bibracte (over de Keltische beschaving) met een permanente expositie met betrekking tot de Kelten in Europa en de opgravingen uit de oude Gallische  ijzertijd. Als u van archeologie, geschiedenis, natuur en hedendaagse architectuur houdt, heeft u aan één dag niet genoeg om hier alles te zien!

In Bourgogne kom je restanten van de Keltische cultuur op een aantal plaatsen tegen. Eén daarvan is Bibracte in de Morvan. Het met vestingmuren omringde Bibracte was de hoofstad van één van de machtigste volkeren van Gallië. Vercingetorix werd er in 52 voor Christus uitgeroepen tot leider van de Gallische coalitie waarin de verschillende Keltische volken zich verenigden tegen de Romeinen.

Bibracte

De bloeiende Keltische gemeenschap met duizenden inwoners bevond zich op een veilige plek, diep verborgen in het bos en hoog op een berg, de Mont Beuvray. Deze plek werd later verlaten en werd ingeruild voor het strategischer gelegen Autun. Maar de verlaten stad is één van de belangrijkste bronnen van onze kennis over de Kelten en hun beschaving. Ieder jaar komen er studenten archeologie en geschiedenis uit verschillende landen om weer een stukje van het verleden op te graven. Je kunt de studenten aan het werk zien met schepjes en kwastjes om alles zorgvuldig bloot te leggen. In het najaar worden alle opgravingen weer afgedekt. De opgravingen zijn verspreid over een groot terrein en je kunt zowel met een bus als te voet naar boven. Het is een prachtig bos, met ‘queules’: misvormde, dwarsgegroeide bomen, overblijfselen van oude gevlochten hagen. Ook kom je de Pierre de la Wivre tegen, deze vulkanische rots lijkt uit het diepst van de Mont Beuvray te komen. La Wivre, half vrouw, half slang, verbergt in diepe holtes geroofde schatten van goud en edelstenen. Al met al hangt er een mystieke en sprookjesachtige sfeer, zeker als het wat nevelig is op de berg. Je zou niet raar opkijken als een trol of bosfee plotseling opduikt.

De belangrijkste vondsten van de opgravingen staan in grote musea maar het museum op de locatie (Bibracte) toont een aantal replica’s en geeft met maquettes, beeldmateriaal en reconstructies een goed beeld van het dagelijks leven en de geschiedenis van de Kelten. Met een audiotour, ook Nederlandstalig, ga je het museum door en worden de Kelten weer tot leven gewekt. In de zomer kun je ook kennismaken met de Keltische keuken: authentieke ingrediënten, gegeten van houten borden en weggespoeld met speciaal gebrouwen gerstebier.

Voor informatie over openingstijden en tijdelijke tentoonstellingen zie: http://www.bibracte.fr/nl/

Uw adres: