Franse wijnen uit Bourgogne: Chablis, Beaune en Macon

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

Franse wijnen uit Bourgogne: Chablis, Beaune en Macon, dat zijn bij uitstek de wijngebieden in Bourgogne. De Chablis streek ligt bij Auxerre (Nievre). Bij Beaune liggen Côte de Nuits en Côte de Beaune en bij Macon ligt de Maconnais. In Beaune vindt u het musée du Vin de Bourgogne (Rue d'Enfer) en het vermaarde Hôtel Dieu een schitterend ziekenhuis uit de 15de-eeuw dat eens per jaar de verkoop van wijnen uit eigen wijngaarden verzorgt.  De wijnstreken kunt u op verschillende manieren verkennen en bijna overal kunt u de verschillende wijnen proeven, zie ook: http://nl.franceguide.com/per-thema/wijntoerisme/bourgogne/home.html?nodeID=1194

Vanuit Auberge Fleurie hebben wij interessante routes samengesteld naar met name de Bourgondische wijnen rond Beaune en richting Macon.

En heeft u zin om een fietsroute door deze wijnstreek te rijden: http://www.fietsen-in-bourgondie.com/door-de-wijngaarden--06nl.html (van Beaune naar Santenay).

Krijgt u van al dat fietsen trek dan adviseren wij u restaurant Auprès du Clocher, 1 Rue de Nackenheim, 21630 Pommard +33 (0) 3-80.22.21.79: http://www.aupresduclocher.com/Accueil.html

En dat druiven ook op een heel andere manier gebruikt kunnen worden, wordt bewezen in de Spa-Bourgogne in Beaune. Het gaat dan om een beauty en relax centrum. Een aanrader na al het fietsen, eten en wijndrinken: http://www.spa-en-bourgogne.com/index.html.

Vanuit Auberge Fleurie kunt u een fantastische rondrit maken langs dé wijnproducenten in de Bourgogne

Vanuit Auberge Fleurie bieden we u een prachtige autotocht aan naar Nolay. Vandaaruit kunt u de rondrit langs dé wijnproducenten in de Bourgogne maken. Bij ieder wijndorp kunt u wel een stop maken om wijn te proeven en soms kunt u er ook eten.

In Nolay aangekomen (ga vooral de 14de-eeuwse markthal bekijken) gaat u richting Cormot le Grand, richting Le Rochepot. Daar ligt tegen de beboste hellingen het Château de la Rochepot. De dakpannen van dit château lijken op die van het Hotel Dieu in Beaune. U gaat verder richting de ruige heuvels van Hautes-Côtes de Beaune bij de kliffen van Orches waar veel haviken en andere vogels voorkomen. Daarna gaat u aan op St. Romain waar uitstekende en betaalbare witte wijnen worden verkocht.

De rit vervolgt zich via Meloisey, Maville-Mandelot en Bouze lès Beaune naar Savigny lès Beaune. Onderweg naar Savigny ziet u het Château de Savigny liggen wat thans dienst doet als een motormuseum. U rijdt door naar Aloxe-Corton (Domaine Latour) waar enige van de beste "Grand-cru" wijngaarden van de Côte de Beaune liggen. Verderop ligt Pernand-Vergelesses waar enkele van de beste Côte de Beaune wijnen vandaan komen.  U koerst aan op Chorey lès Beaune waar bij Domaine Tollot-Beaut en Château de Chorey de meest fantastische rode wijnen van de Bourgogne worden geproduceerd. Via Chorey lès Beaune komt u in Beaune waar u de bekendste wijnhandelaren van de Bourgogne kunt vinden (van ondere andere wijnhandelaar Joseph Drouhin, van wijngaard Clos des Mouches). Bekende wijnen zijn de Côte de Beaune, Côte de Beaune Villages, Côte de Nuits-Villages en Fixin (Domaine Andre Geoffrey).

Vanuit Beaune neemt u de route naar Chalon sur Sâone en gaat u bij de Cave Coopérative des Hautes-Côtes naar Pommard. De kelders van Château de Pommard zijn een bezoek waard. De wijn die hier gemaakt wordt is nergens anders te koop. In Pommard bevindt zich ook onze aanrader: restaurant Auprès du Clocher. Van Pommard gaat u naar het grotere en wat hoger gelegen Volnay. Daar vindt u talloze uitstekende wijnproducenten waarbij Michel Lafarge wel een van de beste is. Volg de route naar Auxey-Duresses (wijnproducent Cristphe Buisson) alwaar u onderschatte maar betaalbare rode en witte wijnen kunt kopen. In de kerk van Auxey-Duresses treft u een fraaie beeltenis van het leven van de Maagd Maria. Daarna koerst u aan op Meursault, eerder een stadje dan een dorp. Het grote plein, de imposante kerk en de goed onderhouden huizen en kelders van de wijnboeren, weerspiegelen de wereldwijde bekendheid van de Meursault wijnen. In november organiseren de wijnmakers Paulée een lunch van een hele dag op het Châteaude Meursault.

Vanuit Meursault koerst u aan op Puligny-Montrachet waar wijnhandelaar Olivier Leflaive een goede selectie van witte wijnen heeft die u kunt proeven samen met streekgerechten in zijn restaurant. Via Blagny gaat u naar Gamay, waar het bijzondere is dat daar de druif verbouwd wordt voor de Beaujolais (wijnproducent Jean-Paul Brun) In deze streek wordt ook een Beaujolais Cru gemaakt onder de naam Fleurie (wijngaard La Madonne). In St. Aubin komen goede en niet al te dure witte wijnen van wijndomeinen zoals Domaine Roux. De (land)weg van St. Aubin naar Chassagne-Montrachet voert langs de wereldberoemde wijngaard Le Montrachet (Domaine Ramonet produceert verschillende -witte- premier cru wijnen, evenals de wijnmakers Gagnard-Delagrange). In dit gebied worden steeds meer witte wijnen geproduceerd, maar uiteraard ook rode wijnen. Chassagne-Montrachet is een bezoek waard.

Daarna komt u in Santenay (waar ook de bovengenoemde fietstocht door de wijnstreek naar Beaune eindigt of zoals u wenst begint) waar u bronbaden, een casino en goede betaalbare rode en witte wijnen vindt. Daarna komt u via Dezize-lès-Maranges, Paris-l'Hôpital  en Change in Nolay waar deze route is begonnen. Via de autoroute naar Nolay van Auberge Fleurie kunt u weer terugkeren naar Auberge Fleurie in Saint Nizier sur Arroux.

In Beaune, Meursault en Nolay vindt u toeristenbureaus voor nadere informatie voor onderweg.

Bent u in de gelegenheid om naast het vele proeven ook wat te eten, denk dan onder andere aan de kazen "Epoisses de Bourgogne" en "Blue de Bresse" en aan gerechten zoals een assiette van charcuterie, escargots à la bourguignonne of Poulet de Bresse.

Uw adres: