Le Creusot

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

Le Creusot

Le Creusot ligt op zo'n 30 kilometer van Saint Nizier sur Arroux. Het is een stad met een belangrijke industriële geschiedenis die zeker de moeite van het bezichtigen waard is.

De beroemdste ijzerfabriek van Frankrijk stond in Le Creusot. In 1784 werd ze door de staat opgericht net als de representatieve zoutfabrieken en glasmanufacturen. Deze gingen pas echter een rol van betekenis spelen toen de industrieel Eugène Schneider de fabriek in 1836 overnam. Op dit tijdstip begon de industrialisatie van Frankrijk vaart te krijgen ook omdat men was begonnen met het aanleggen van spoorwegen. In Le Creusot werd al gauw de eerste Franse locomotief gebouwd en de familie Schneider legde met de productie van rails en wapens de grondsteen voor een imperium.

In Le Creusot is veel terug te vinden van deze geschiedenis en tevens zijn prachtige gebouwen uit die tijd te bezoeken. Ook het chateau dat eens toebehoorde aan de (industrie) familie Schneider. Het bureau du Toerisme ligt midden in het centrum van Le Creusot en daarachter liggen allerlei gebouwen van de familie Schneider. Een echte aanrader.

Om een impressie te krijgen van het het Schneider imperium, zie:

http://www.dailymotion.com/video/x9y350_la-legende-du-fer-le-creusot-une-ma_shortfilms