Parc Regional du Morvan

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

De Morvan (Parc naturel régional du Morvan)

De Morvan (van het Keltisch: Mar = zwart en Vand = gebergte) is een gebergte in Bourgondië, Frankrijk, in de departementen Yonne, Nièvre, Côte-d'Or en Saône-et-Loire. Het gebergte is eigenlijk een uitloper van het Centraal Massief, en bestaat vooral uit graniet-gesteente. De hoogste top is de Haut-Folin met een hoogte van 901 meter, gevolgd door Mont Préneley met 855 meter. Ook de Mont Beuvray hoort tot de hoge toppen en is tevens een centrum voor archeologische opgravingen (Bibracte). Op de Mont Beuvray kunt u in de winter langlaufen.

Sinds 1970 kent het gebied bescherming als Parc naturel régional du Morvan. Het is het dichtst bij de Parijse agglomeratie gelegen gebergte.De Morvan is bedekt met grote hoeveelheden dicht gemengd bos, met daartussen grote weide-gebieden.

In de Morvan zijn veel waterwerken, waaronder stuwmeren zoals het Lac de Saint-Agnan en het Lac des Settons. Er ontspringen enkele rivieren zoals de Yonne, de Arroux en de Cousin. Doordat industrie ontbreekt, is er nauwelijks luchtvervuiling. Ook is er weinig lichtvervuiling wat 's nachts bij een wolkeloze hemel een adembenemende blik op de Melkweg geeft.

Het natuurpark de Morvan geeft fantastische mogelijkheden om te wandelen (zie ook : www.wandelenindemorvan.com), te fietsen (zowel op de racefiets als op de mountainbike), te kanoën, te vissen en om vogels kijken.Saint Nizier sur Arroux ligt op de grens van dit park (3 tot 5 kilometer). Zie ook: http://tourisme.parcdumorvan.org/.

Uw adres: