Autun

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

Autun (een stad van ongeveer 18.000 inwoners op 20 autominuten van St Nizier) is bekend om zijn Romeinse opgravingen zoals het Amfitheather en de kathedraal Saint Lazare. Het ligt in een heuvelachtig gebied met bossen aan de rivier de Arroux. Een aanrader is om de stad met het toeristische treintje te verkennen. U komt dan langs alle bezienswaardigheden waar u dan later op uw gemak nog eens rond kunt kijken.

Autun dankt zijn naam aan de Romeinse princeps Augustus, die rond het begin van onze jaartelling op de plek van het huidige Autun de stad Augustodonum stichtte. Hij wilde in Gallië een stad stichten die de macht van Rome zou uitdrukken. Daarom kreeg Autun enkele indrukwekkende gebouwen; van sommige zijn nog de overblijfselen te zien. Autun werd gesticht aan de weg tussen Marseille en de Kanaalkust, ofwel tussen Lyon en Boulogne, die zowel voor de handel als in strategisch opzicht belangrijk was. In de Middeleeuwen kende Autun opnieuw een bloeiperiode. Het werd een religieus centrum en kreeg een kathedraal. In de omgeving van Autun werd in 1852 het radioactief mineraal autuniet ontdekt.

Het opvallendste gebouw in de stad is de Cathédrale Saint-Lazare, waarvan de bouw begon in de 12e eeuw. Het timpaan van het hoofdportaal wordt beschouwd als een van de meesterwerken van romaanse beeldhouwkunst. Het stelt het Laatste Oordeel voor. De beeldhouwer, Gislebertus, heeft zijn naam aangebracht onder de voeten van Christus. In de Cathédrale Saint-Lazare kunt u een folder verkrijgen die u alles verteld over de kathedraal. De kathedraal vraagt u een kleine bijdrage van € 0,20 per folder.

Uit de Romeinse periode bleven enkele stadspoorten en een Romeins amfitheater bewaard. Ook is er net buiten de stad een ruïne van een Romeinse tempel (Temple de Janus). In het theater vindt elk jaar het Augustodonum plaats, er wordt dan in het oude theater een Romeins stuk opgevoerd.

 

From Address: